Afet Dayanışması Mentorluk Programı Deneyimlerim

Soner Şimşek
3 min readJul 29, 2023

--

by adesso Turkey x SistersLab

Merhaba! Ben Soner Şimşek

adesso Turkey ve SistersLab iş birliğinde yürütülen Afet Dayanışması Mentorluk Programı katılımcılarından biriyim. Program, üniversite öğrencisi 150 gence 4 ay boyunca bire bir mentorluk görüşmeleri ve eğitimler sağlayarak gençlerin kariyer gelişimini desteklemeyi amaçlıyor. Ben 4 aylık programı başarılı bir şekilde tamamladım ve program sürecindeki deneyimimi sizlere bu blog yazısında paylaşmak istiyorum!

#AfetDayanışmasıMentorlukProgramı #SistersLab #adessoTurkey

Herkese merhaba! Umarım her şey bu yazıyı okuyan herkes için istediği gibi ve mutlu gidiyordur.

Bu yazımda sizlere SistersLab tarafından başlatılan adesso Turkey işbirliği ile gerçekleştirilen “Afet Dayanışması Mentorluk Programı” hakkında, bu programın bir katılımcısı olarak program sürecini genel olarak anlatmaya çalışacağım.

Kapsam: Afetten etkilenen ve yazılımla ilgilenen üniversite öğrencilerine yönelik mentorluk programı.

Nasıl başladı?

Öncelikle yoğun bir katılımla açılış toplantısı yapıldı. Mentor ve mentee eşleştirmeleri gerçekleştirildi. Program genel olarak 3 parçalı formatta yürütüldü.

  • Mentor ve mentee görüşmeleri
  • Kariyer sohbetleri ve SistersLab duyuruları (genel değerlendirme ve bilgilendirmeler)
  • Teknik eğitimler ve adesso Turkey

33.33% Giriş

İlk haftadan itibaren her mentee kendi mentorune, mentee sorumluluk bilincini alarak mentor’une mail atıp tanıştı ve ilk görüşme için tarih belirledi. Bu tamamen menteenin göreviydi.

Mentor ve mentee arasında konuşulacak konular konusunda SistersLab önerilerde bulundu ve ayrıca tamamen mentor ve mentee’ye de bırakıldı.

Genelde konuşulacak konular; kişisel ve kariyer gelişimi, ingilizce, yazılımda teknoloji seçimi, iş ve staj bulma süreçleri ağırlıktaydı.

Her görüşme sonrası mentor ve mentee ufak bir form doldurarak görüşme sonrası fikirlerini belirtti.

66.66% Gelişme

Bu parçada genel olarak mentorlerden ve yine davet usulü konuşmacı olarak gelen konuklarımız kendi deneyimlerini anlattılar. Bu esnada genel olarak sorulan soruların cevaplarını aradı menteeler.

Zorunlu mola

Burada daha çok kişisel fikirlerimden bahsetmek istiyorum. Bugüne kadar daha çok yazılım ağırlıklı eğitimlere katıldım ve bir organizasyon nasıl yönetilir birinci elden deneyimleme şansım oldu. Mentorluk programı kapsamı büyük, program sürecinde beklenmedik durumlar oluşmaya müsait, devamlılığı sağlaması biraz meşakkatli olacağa benziyordu. Neyseki hiçbir problem olmadan başarı ile gerçekleştirildi.

Şahsen, sadece belirli günlerde konukların gelip belirlenen konularda bilgi ve deneyimlerini aktaracağı, mentorlerin ise belirli kapsamda ve kalıpta menteeler ile görüşmeler yapacağı bir süreç ilk anda aklıma gelen olmuştu. Ancak böyle olmadı, çünkü mentorlerimiz çok istekliydi (bu harika bir şey). Kendi menteeleri ile bir konu hakkında konuşurken bir sonraki hafta bunu tüm menteelere yayacak bir görüşmeye bile dönüştürdüler.

Benim mentorum (mentorum de mentorum), alanında uzun yıllar deneyimli birisiydi, ve biz aynı alanda olmasak da iyi bir uyum sağladık kendisiyle. Genel konular, programlama, algoritmalar, ingilizce gibi konular üzerinde çokça konuştuk. Düzenli kodlama egzersizi yapmıyorken mentorumun verdiği bilinç ile düzenli pratik yapar hale gelmiş oldum. Umutsuzluğumu atmamda çok yardımcı oldu. Normal şartlarda 2 haftada 1 defa mentorumuza görüşme için mail atarken, biraz opsiyon gibi olacak şekilde arkada WhatsApp üzerinden daha sık (neredeyse her gün) konuşuyorduk. Bu benim için programın daha anlamlı ve verimli geçmesini sağladı.

Yeri gelmişken bahsedeyim. Mentorumuza her görüşme için mail atmak menteelerin sorumluluğundaydı. Bu sorumluluk mail kullanımı ve resmi dil kullanmak adına fayda sağladı. Çünkü her mailde tarih, durum, sebep gibi değişkenleri belirterek bir sonuca varmaya çalışıyorduk.

99.99% Sonuç

Bu parçada ise hem adesso Turkey’den hem de programda bulanan mentorlerimiz bizlere teknik konularda sunumlar ve eğitimler verdiler.

Bunları detaylandırmak istiyorum ve maillerimden gözümden kaçırmadan aşağıya yazıyorum.

  • Product Management Eğitimi
  • Agile Metodolojisi Eğitimi
  • Java — Object Oriented Coding Eğitimi
  • CV Hazırlama ve Etkili LinkedIn Kullanımı Eğitimi
  • Git Versiyon Kontrol Sistemi Eğitimi
  • Search Fundamentals Eğitimi
  • Mülakat Teknikleri Eğitimi

Son olarak daha çok rastgele gerçekleşen durumlardan bahsetmek istiyorum

Tech To The Rescue platformu aracılığı ile Lenovo’yla yaptığımız işbirliği sonucu bağış yoluyla gelen tabletler ihtiyacı olan menteelere gönderildi. Bu mükemmel bir destekti. Bunun yanı sıra gündemimiz olan depremden, psikolojik olarak etkilenip psikolojik destek arayan menteelere paydaşımız olan Uluslararası Mavi Hilal Vakfı’nın uzmanları tarafından psikososyal destek verildi.

Kapanış

Emeği geçen tüm SistersLab ve adesso Turkey, konuk ve çalışanlarına ve ayrıca mentorum sayın Merve Aksu’ya çok teşekkürlerimi ve saygımı sunuyorum.

adesso Turkey x SistersLab

--

--